среда, 5 ноября 2014 г.

BİZ TÜM TÜRK HALKLARININ VATANINDA YAŞIYORUZ VE YARDIMINIZA İHTİYACIMIZ VAR


ATATÜRK’ÜN ANITKABİRİ YANINDA

Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Türk dünyasına şu sözleri emanet etmiştir: “Dilde, fikirde ve işte birlik”, “Zaman gelir Sovyetlerdeki Komünist rejim yıkılır, işte bu vakit biz birlik olmalıyız”.
            Sosyal ve hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti bu büyük insanın önderliğiyle kurulmuştur. Türk milleti, Atatürk’ün sayesinde demokratik idari yönetimi seçmiştir. Türkiye, on binlerce Kazan Tatarı için ikinci vatan haline gelmiştir. Pek çok vatandaşımız bu ülkede ikamet etmekte ve hayatını sürdürmektedir.
Herkese malum Türk, Tatar, Azeri, Kazak, Kırgız, Kırım Tatarı, Çuvaş, Başkırt, Özbek, Türkmen, Tıva, Hakas, Gökoğuz, Şor, Karakalpak, Ahıska Türkü, Altay, Teleut, Çulım, Karaçay, Balkar, Kumık, Nugay ve Karaim halkı Türki halklardır. Böylece dünyada 300 milyon Türki halklar yaşamaktadır.
Türklük sorunu sadece sayısı bilinen Türki Cumhuriyetlerdeki Türki halkların değil, örneğin Çin’de yaşayan tahminen 40 milyon Uygur Türklerinin de ortak sorunudur. Onlar da bundan sonraki süreçte kültür ve uygarlık projelerine dahil olabilirler.
Yine hatırlatıyorum Rusya’da 20 milyon insan, Türki halklardandır. Bu ülkeler başlıca şunlardır: Tataristan, Başkırdistan, Karaçay-Çerkez, Kabardin-Balkar, Dağıstan, Altay, Yakutistan, Hakas, Çuvaşistan vs. Bu ülkeler Türk Dünyası için çok önemli statüye sahiptir. Böylece, biz, Rusya’da yaşayan Türki halklar için ortak hareket etme koordinasyonu faaliyetleri oluşturabilme hakkına sahibiz.
Rusya’da yaşayan Türki halklarının ve Müslümanların durumu çok acıklıdır. Bir örnekle bu durumu özetlemek istiyorum. Son yıllarda Rusya’da Ruslardan sonra en çok nüfusa sahip olan biz Tatar nüfusu olsa da 2000’e yakın Tatar okullarımız, kolejlerimiz ve Türk okulları kapatılmıştır, diğer Türki ve Fin Uğur halklarının haklarının durumu daha da içler acısıdır.
Türki halklarla bağlantıların gelişiminde ve kuvvetlenmesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’a, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’e teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Bununla birlikte Rusya’da yaşayan Türki halkların hak ve hukuklarının korunmasında sizlerden hassasiyet ve destek bekliyorum.
31 Ekim’den beri Türkiye başkenti Ankara’dayım. Türkiye’ye gelmemin asıl amacı sıraladığım hususlardır.
1-      Bundan sonraki çalışmalarımızda Türk sosyal ve siyasal kuruluşlarla bağlantılarımızı düzenlemek.
2-      Türkiye’de yaşayan aktif Tatarlardan oluşan grup kurmak ve bu grubun Rusya’daki Türki halkların durumunu değerlendirmek ve konuşmak için Türkiye Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve Dış İşleri Bakanıyla görüşmeleri sağlamak.
3-      Türkiye’de dışında yaşayan Türki halkların yaşamıyla ilgili TV programları ve belgeseller hazırlanması ve gazete-dergilerde yayınlanmasını sağlamak.
Tataristan Yarçallı İli Tatar Merkezi Şube Başkanı Rafis Kaşapov. 
http://tatar-centr.blogspot.com.tr/2014/11/biz-tum-turk-halklarinin-vataninda.html

Комментариев нет: